Alkoholimuste tekniikka – ohjeet aloittelijalle!

Alkoholimuste maalaus.

Alkoholimuste tekniikka on kiehtova taiteen muoto, sillä sen avulla abstraktin taiteen luominen on helppoa. Alkoholimusteita voi liikutella hiustenkuivaajalla, kuumailmapuhaltimella, pillillä tai pelkän hengityksen avulla. Kuvan taulu on luotu pääsääntöisesti hengityksen avulla hieman fööniä apuna käyttäen.

Alkuun pääsee hyvin muutamalla musteella ja niitä voi tilata eri nettikaupoista. Itse käytän pääsääntöisesti Rangerin musteita, joita löytyy Käsitellen verkkokaupasta. Alkoholimusteet vaativat liuottimen ja siinä toimii loistavasti isopropyylialkoholi, joita saa litran pöniköissä Uraltonesta. Koronan vuoksi hinta on taivaissa, mutta korvaavana tuotteena voi käyttää myös rautakaupasta saatavaa Sinolia.

Tekniikka vaatii paljon harjoittelua, joten suttupaperia kertyy huomattavia määriä. Tavallinen paperi ei kelpaa, sillä paperin pitää olla vedenkestävä sekä liukas, että musteet leviäisivät nätisti. Clas Ohlssonin valokuvapaperin takapuoli toimii tässä loistavasti, sillä paperissa ei ole brändin logoja laisinkaan. Valokuvapaperin kiiltävä puoli imaisee musteet sisäänsä, joten tarkista, että käytät vain paperin takapuolta. Paperia saa erikokoisina ja isoimmille töille löytyy myös A3.

Alkoholimuste tekniikkaan suositellaan paperiksi Yupo paperia, mutta en ole juurikaan huomannut eroja lopputuloksissa verrattuna valokuvapaperiin. Olen viime aikoina maalannut lähinnä canvakselle, sillä pidän niiden vintage tunnelmasta. Canvakset kuuluu pohjamaalata, että musteet leviäisivät niissä nätisti, tässä olen käyttänyt halpaa kalkkimaalia muutamaan kertaan sudittuna.

Youtubesta löytyy paljon alkoholimuste tekniikka videoita ja löydät niitä alcohol ink hakusanalla. Facebookista löytyy suuri yhteisö ja Instagramista löytyy monta taiteilijaa tämän abstraktin taiteen tiimoilta. Suosittelen katsomaan paljon videoita ja kokeilemaan sitten rohkeasti. Koskaan ei tiedä millaisen taideteoksen saat valmiiksi jo aloittelijana. Ja pidä ennen kaikkea hauskaa, harrastus on todella antoisa ja epätaiteellinenkin pääsee näin toteuttamaan helposti luovaa puoltansa!

Myytävänä olevat alkoholimustemaalaukseni löydät täältä.

Paula

11 comments

 1. Pirjo Matilainen

  Hei Paula!
  Kiitos tuosta valokuvapaperin käyttöohjeesta. Olen käyttänyt sileää puolta tähän asti mutta huomasin, että paremmin väri käyttäytyy paperin takapuolella.Konsta shopista olen tilannut digi finesse gloss-paperia, sanotaan, että mitä paksumpi parempi, sen parempi? Itse en vaan saa tuon paperin kanssa mieleistäni tulosta.Siellä on myös premium silk-paperia, sitä en ole kokeillut.Heidin korttipajan muovipaperi on mielestäni hyvä .
  Youtuben videoita olen katsellut ja sitä kautta yrittänyt oppia.Alkoholimusteissa minua kiehtoo se, miten eri värit vaikuttavat ja sekoittuvat toisiinsa mm.Olen kokeillut musteita myös posliinilaatoille, niiden kanssa muste toimii mielestäni hyvin.

 2. admin

  Hei Pirjo!

  Kyllä paksumpi paperi kestää paremmin esimerkiksi kuumailmapuhallinta. Olen myöskin kokeillut joitakin Konsta Shopin papereita, mutta musteet on jämähtäneet palloiksi eikä leviä kunnolla. Valokuvapaperi antaa tässä anteeksi – mutta joskus liiankin paljon.

  Posliinilaattoja olisikin kiva kokeilla, ajattelisi, että niissä musteet liukuvat hyvin.

 3. Eeva Jokinen

  Hei Paula, lähdin kokeilemaan tätä ihanaa tekniikkaa ja mielestäni onnistuin kivasti ohjeillasi. Kysyisin vielä, että onko näitä töitä mahdollista viimeistellä jollain tuotteella vai onko se edes tarpeellista? Lähinnä mietin sitä, kun tykkään käyttää noita metallisävyjä, kuten Rangerin hopean hohtoista Alloy -mustetta ja se jää kuivanakin hiukan sormiin. Haluaisin siis välttää sen. Mitä voisin tehdä?

  1. admin

   Moi Eeva!

   Eikö olekin kivaa touhua 🙂 Alkoholimustetyöt on hyvä suojata, sillä värit voivat vaaleta auringossa. Olen itse käyttänyt Konstashopin mattaa Vernissaa, jota laitan pari kerrosta. Olen sumuttanut sprayn vasta seuraavana päivänä, että työ on varmasti kuiva.

   Olen myös kokeillut Rangerin hopeaa, mutta en ole huomannut sen jäävän sormiin. Jos ongelma jatkuu, niin kokeilisin jotain muuta merkkiä.

   Paula

 4. Eeva Jokinen

  Kiitos! Tää on aivan ihanaa ja koukuttavaa hommaa! Taidan tilata tuolta konstashopista ja samalla vähän lisää värejä, sillä nuo neljä mitä nyt tilasin, taitavat olla täysin riittämättömät meikäläisen kokeilunhalulle 😀
  Jos mun kokeilut kiinnostaa, voit tsekata ekat yritelmät instassa @mydreamyflowers

 5. Maaria

  Hei,

  Olen vasta itse hurahtanut musteisiin. Taiteilua häiritsee kuitenkin huoli musteiden mahdollisista terveyshaitoista. Niistä ei löydy juuri mitään tietoa. Minäkin olen tykännyt puhallella. Kauanko olet musteiden parissa työskennellyt ja oletko huomannut mitään vaikutuksia?

  Kiitos!

 6. Paula

  Moi Maaria!

  Olen pian vuoden verran taiteillut musteilla ja sulla on tosi hyvä kysymys. Mietin myös usein
  musteiden terveysvaikutuksia, sillä saan niistä pääkipua. Sen kuitenkin tuntuu aiheuttavan
  isopropyylialkoholi tuoksullaan, sillä reagoin herkästi hajuihin.

  Tiedän kuitenkin, että moni käyttää musteiden kanssa hengityssuojainta. Siitä en osaa
  tarkemmin valitettavasti sanoa, millainen sen kuuluisi olla.

 7. Rosa

  Hei!
  Mitä maalia voisi käyttää canvas taulun pohjamaalauksessa? Tuntuu, että on vaikea löytää sopiva maali, jossa musteet liikkuisivat kauniisti…

 8. Paula

  Olen toistaiseksi käyttänyt halppis kalkkimaalia, mitä löytyy ainakin Halpa-Hallista.
  Toivoisin kans löytäväni sellaisen pohjamaalin, mikä toisi canvakselle lasimaista liukuvaa pintaa.

 9. Emilia

  Hei!

  Kiitos ohjeista! 🙂 Käytätkö jotakin tuotteita maalausten viimeistelemiseen (paperille, ei canvakselle)? Vai onko tämä alkoholimusteille tarpeellista ollenkaan?

  Maalauksen iloa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *